Dieta śródziemnomorska zmniejsza ryzyko demencji

Zarejestruj się w programie CNN Jedz, ale lepiej: w stylu śródziemnomorskim. Nasz ośmioczęściowy przewodnik przedstawia pyszny, wspierany przez ekspertów styl życia, który doda zdrowia do Twojego życia.



CNN

Żadne leczenie nie istnieje ani nie zostało udowodnione Sposoby zapobiegania demencji Dotyka 55 milionów ludzi na całym świecieale A Liczba studiów Wykazano, że przestrzeganie diety śródziemnomorskiej zmniejsza ryzyko rozwoju choroby.

Ci, którzy ściślej trzymali się diety śródziemnomorskiej – bogatej w owoce morza i żywność pochodzenia roślinnego – mieli nawet o 23% mniejsze ryzyko demencji niż ci, którzy mniej przestrzegali tej diety. Ostatnie badania, został opublikowany w poniedziałek w czasopiśmie BMC Medicine przez międzynarodowy zespół naukowców. W wartościach bezwzględnych ścisłe trzymanie się diety śródziemnomorskiej jest równoznaczne z redukcją ryzyka zachorowania na demencję o 0,55%.

W niedawnym badaniu wzięło udział 60 298 osób Badanie brytyjskiego Biobanku i był monitorowany przez ponad dziewięć lat. W badanym okresie kohorta miała 882 przypadki demencji. Osoby były w wieku od 40 do 69 lat i były białymi Brytyjczykami lub Irlandczykami. Naukowcy stwierdzili, że to, jak ściśle przestrzegali diety śródziemnomorskiej, zostało ocenione za pomocą dwóch różnych kwestionariuszy, które były szeroko stosowane we wcześniejszych badaniach nad dietą.

„Istnieje wiele dowodów na to, że spożywanie zdrowej, zbilansowanej diety może pomóc zmniejszyć ryzyko pogorszenia funkcji poznawczych. Ale dowody na konkretne diety są znacznie mniej jednoznaczne” – powiedziała w oświadczeniu Susan Mitchell, szefowa ds. Polityki w Alzheimer’s Research UK Nie brała udziału w badaniach.

„To nowe, szersze badanie uzupełnia ten ogólny obraz, ale zebrało dane tylko od osób o białym, brytyjskim lub irlandzkim pochodzeniu” – powiedział. „Potrzebne są dalsze badania, aby oprzeć się na intrygujących odkryciach i ustalić, czy te zgłaszane korzyści przekładają się na społeczności mniejszościowe, w których historycznie demencja była często źle rozumiana i silnie piętnowana, a ludzie są mniej świadomi, w jaki sposób mogą zmniejszyć ryzyko”.

READ  Netflix kontra Pałac Buckingham: Intensywność pik w „Harry i Meghan”

Obecnie nie ma magicznej kuli zapobiegającej demencji, ale jedzenie dużej ilości warzyw i owoców, regularna aktywność fizyczna i niepalenie to zachowania, które przyczyniają się do zdrowia serca i pomagają chronić mózg przed chorobami związanymi z demencją.

Dieta śródziemnomorska ma za sobą imponującą listę naukową. Jedz w ten sposób Zapobiegaj pogorszeniu funkcji poznawczych Ale Pomóż sercu, Zmniejsza cukrzycę, Zapobiega utracie masy kostnejBadania wykazały, że promują utratę wagi i nie tylko.

Badanie opublikowane 8 marca ujawnił Osoby, które jadły potrawy śródziemnomorskie i skoncentrowane na mózgu diety MIND, miały mniej kluczowych objawów choroby Alzheimera – lepkich blaszek beta-amyloidowych i splątków tau w mózgu – podczas sekcji zwłok. Choroba Alzheimera to rodzaj demencji. Dieta umysłowa, podsumowanie interwencji diety śródziemnomorskiej-Dash w opóźnieniu neurodegeneracyjnym.

Dieta śródziemnomorska koncentruje się na kuchni roślinnej. Większość każdego posiłku powinna składać się z owoców i warzyw, produktów pełnoziarnistych, fasoli i nasion oraz niektórych orzechów. Ogromne znaczenie ma oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia. Masło i inne tłuszcze są rzadko spożywane. Słodycze i wyroby z rafinowanego cukru czy mąki należą do rzadkości.

Mięso pojawia się rzadko, ale zwykle jest używane tylko do przyprawiania potrawy. Zamiast tego dieta może zawierać jajka, mleko i drób, ale w mniejszych porcjach niż w tradycyjnych dietach zachodnich. Jest to jednak bogata w omega-3 ryba wzmacniająca mózg Podstawowy pokarm.

Uczestnicy badania, którzy ściślej przestrzegali diety, częściej byli kobietami, mieli BMI w zdrowym zakresie, mieli wyższe wykształcenie i byli bardziej aktywni fizycznie niż ci, którzy mniej ściśle przestrzegali diety.

David Curtis, emerytowany profesor z UCL Institute of Genetics w Londynie, który nie był zaangażowany w badania, zauważył, że najnowsze badanie miało charakter obserwacyjny i nie ustaliło związku przyczynowo-skutkowego. To odkrycie może odzwierciedlać ogólnie zdrowy styl życia, powiedział.

READ  W miarę jak poprawia się zaufanie konsumentów i spowalnia inflacja, Rezerwa Federalna utrzymuje stopy procentowe na stałym poziomie

„Nie jest jasne, czy taka dieta sama w sobie zmniejsza ryzyko demencji, chociaż jest prawdopodobne, że może to zrobić. Należy zauważyć, że to badanie dotyczy wszystkich form demencji, a nie choroby Alzheimera w szczególności. Moim zdaniem, jeśli istnieje jest efektem diety, ogólnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, a zatem nie na chorobę Alzheimera.Choroby naczyniowe wpływają na demencję.

Duane Mellor, zarejestrowany dietetyk i starszy wykładowca Naukowcy z Aston University w Birmingham w Wielkiej Brytanii stwierdzili, że korzyści płynące z diety śródziemnomorskiej nie ograniczają się do składników odżywczych dostarczanych przez żywność.

„W diecie śródziemnomorskiej nie chodzi o jedzenie na talerzu, chodzi o interakcje społeczne związane z jedzeniem, a ludzie, którzy częściej udzielają się towarzysko, mają mniejsze ryzyko demencji i innych schorzeń” – zauważył Mellor, który nie był zaangażowany w badania. Oświadczenie.

„Musimy zastanowić się, w jaki sposób możemy dostosować dietę śródziemnomorską do tego, co jest dostępne i spożywane w Wielkiej Brytanii, abyśmy mogli tworzyć komunikaty obejmujące zdrowe odżywianie, Obejmuje to znaczenie społecznych aspektów dzielenia się jedzeniem z innymi”.

Badanie wstępnie sugerowało, że przestrzeganie diety śródziemnomorskiej wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem demencji, nawet jeśli dana osoba ma genetyczne ryzyko tej choroby.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *