Nitish Kumar rezygnuje ze stanowiska głównego ministra stanu Bihar i przyłącza się do BJP

Oczekuje się, że Nitish Kumar dołączy do BJP. (plik)

Patna:
Nitish Kumar wydaje się gotowy na drugą zmianę polityczną w ciągu niecałych trzech lat i prawdopodobnie dzisiaj powróci do sojuszu z BJP. Zrezygnował ze stanowiska głównego ministra Bihar, aby rozpocząć proces.

Oto 10 wydarzeń związanych z kryzysem politycznym w Bihar:

1. Po dniach niepewności Nitish Kumar i jego Janata Dal (United) porzucili dziś chwiejny sojusz opozycji i oczekuje się, że połączą ręce z BJP.

2. 72-latek spotkał się dziś z gubernatorem Bihar Rajendrą Arlikarem i złożył rezygnację ze stanowiska pierwszego ministra.

3. To jego ósma rezygnacja w jego karierze politycznej, w trakcie której wyrósł na wzór dobrego rządzenia, zanim jego wielokrotne skoki na scenę polityczną uderzyły w jego popularność i wagę wyborczą jego partii JDU.

4. Zamiast ustąpienia Nitish Kumara, BJP zaproponowała również przetasowania w Bihar poprzez zastąpienie ministrów RJD swoimi MLA, podają źródła NDTV.

5. Źródła podają, że wszystkie stowarzyszenia BJP MLA w Bihar przesłały już listy poparcia dla Nitish Kumar. BJP i JD(U) sfinalizowały także porozumienie w sprawie podziału mandatów w wyborach do Lok Sabha zaplanowanych na trzy miesiące.

6. Oświadczenie to doprowadziło do sporu pomiędzy Partią Republikańską a Kongresem, gdyż obie partie odbyły kilka spotkań w celu omówienia planu działania po odejściu Kumara. JD(U) była jedną z głównych partii opozycyjnego Bloku Indyjskiego, której celem było rzucenie wyzwania premierowi Narendrze Modiemu w wyborach do Lok Sabha.

7. W 243-osobowym Zgromadzeniu Bihar RJD ma 79 MLA; następnie BJP 78; JD(U) 45' Congress 19, CPI(ML) 12, po dwa mandaty CPI(M) i CPI, cztery mandaty Hindustani Awam Morcha (świeckiego) i jedno miejsce AIMIM oraz niezależny ustawodawca.

8. Przywódcy RJD spotkali się wczoraj w rezydencji byłej wiceprezydenta kraju i głównego ministra Rabri Devi, która dzieli swój dom rządowy z synem Tejashwi Yadavem i jej mężem Lalu Prasadem, przewodniczącym partii.

9. Według źródeł Tejashwi Yadav powiedział liderom partii, że gra w Bihar jeszcze się nie rozpoczęła.

10. „Czegokolwiek nie udało się zrobić w ciągu dwudziestu lat, udało nam się zrobić w krótkim czasie – czy to pracy, spisu kast, zwiększenia rezerwacji itp.” „Bihar mein abhi khel hona baki hain” (Gra się nie rozpoczęła jeszcze w Bihar)” – według doniesień pan Yadav.

READ  Siły ukraińskie wywierają presję na uciekające siły rosyjskie