MIAMI — Niektóre restauracje w Tampa wreszcie otrzymały swoje gwiazdki.
Po raz pierwszy ceniony przewodnik Michelin przyznał gwiazdki trzem restauracjom w Tampie: Roca, Coya i Lilac, z których każda otrzymała po jednej gwiazdce.
Upragnione oceny zostały ogłoszone w czwartek wieczorem na imprezie dla zaproszonych gości w LoanDepot Park w Miami, aby uczcić wydanie przewodnika na Florydzie w 2023 roku. To już drugi rok, w którym kwalifikują się restauracje w Orlando, Miami i Tampa, i jest to część wejścia nowego International Guide do stanu.
Tylko cztery nowe Gwiazdy zostały rozdane w tym roku na Florydzie, a trzy z nich trafiły do restauracji Tampa. Drugi trafił do Tambourine Room Tristana Brandta w Miami Beach.
Przewodnik przyznał też w czwartek kilku restauracjom status Bib Gourmand, przyznawany restauracjom, które „dostarczają dobrej jakości posiłek w dobrej cenie”. Należą do nich Gorkhali Kitchen, nepalska restauracja specjalizująca się w kuchni inspirowanej Himalajami; Psumi, grecka restauracja w North Hyde Park; A dwie restauracje, które również uzyskały oceny Bib Gourmand w zeszłym roku, to Rooster & The Till i niedawno zamknięta Ichicoro Ramen.
Cztery nagrody specjalne, w tym medal Michelin Young Chef Medal przyznany Tampie Christinie Theofilos, szefowej kuchni i właścicielce Psomi oraz Distinguished Service Award dla Matthew Bradena, zostały przyznane przez firmę Lilac.
Chociaż wiele kulinarnych Oscarów na świecie jest uważanych za nagrody Jamesa Bearda, przewodnik Michelin jest prawdopodobnie najpopularniejszym i najbardziej szanowanym systemem oceny restauracji, znanym z przyznawania międzynarodowych wyróżnień i uznania restauracjom, które zdobywają gwiazdki. Maksymalna liczba gwiazdek, jaką może otrzymać restauracja, to trzy. Wiadomo, że proces jest ściśle tajny. Kontrolerzy odwiedzają restauracje anonimowo i oceniają restauracje na podstawie następujących kryteriów: jakość produktu, mistrzostwo smaku, doskonałość techniki, wyrazistość kuchni i spójność restauracji pomiędzy wizytami.
Od czasu premiery przewodnika na Florydzie lokalni szefowie kuchni mają nadzieję, że dodatkowe gwiazdki i wyróżnienia pomogą zwiększyć uznanie w rejonie Tampa Bay.
Czwartkowe ogłoszenie wywołało zbiorowe westchnienie ulgi w społeczności kulinarnej Tampa, wciąż obolałej od dwuletniego szokującego debiutu Jamesa Bearda i Michelin zeszłej wiosny, kiedy restauracje w Miami i Orlando zebrały łącznie 15 gwiazdek, ale ani jedna restauracja Tampa nie zrobiła Cięcie.
Czwartkowa gwiazda była mile widzianą niespodzianką dla szefa kuchni i właściciela modnej włoskiej restauracji Rocca, Bryce’a Bonsacka, po zeszłorocznej gali, kiedy placówka w Tampa Heights uzyskała status Bib Gourmand. W komunikacie prasowym ogłaszającym gwiazdy inspektorzy Michelin chwalili restaurację za autentyczność i makarony, wszystkie wykonane „umiejętnie” na miejscu, „prezentujące klasyczne smaki i subtelne techniki”. (Restauracja była również pierwszą w Tampie, która uzyskała doskonałą ocenę tego krytyka, kiedy została otwarta po raz pierwszy w 2019 roku.)
Zanurz się w scenach jedzenia i picia w zatoce Tampa
Zapisz się na bezpłatny newsletter Smaku
W każdy czwartek otrzymuj wiadomości, spostrzeżenia i recenzje dotyczące restauracji i barów, których pragniesz, od krytyka kulinarnego i kulinarnego Helene Freund.
Wszyscy jesteście zarejestrowani!
Chcesz więcej naszego bezpłatnego cotygodniowego biuletynu w swojej skrzynce odbiorczej? Zacznijmy.
Poznaj wszystkie dostępne opcje
„Zaniemówiłem” – powiedział Bonsack po ceremonii. „Myślę, że po zeszłym roku naprawdę chcieliśmy sprowadzić gwiazdę do domu. Mamy utalentowany zespół, który ciężko pracował przez cały rok. „
Tym, co sprawiło, że wieczór był jeszcze lepszy, jak powiedział Bonsack, było obserwowanie, jak inne restauracje w Tampie otrzymują gwiazdki.
– To duży krok dla miasta – powiedział.
Inni powtórzyli ten sentyment podczas czwartkowej imprezy.
„Trzy na cztery, to jest po prostu wyjątkowe”, powiedziała Adriana Fralick, która wraz z mężem Erikiem prowadzi nowoczesną japońską restaurację Koya w Hyde Parku. „Nigdy nie wiesz, czego się spodziewać, ale jesteśmy bardzo podekscytowani”.
W swoich notatkach inspektorzy chwalili Koyę za „unikalną interpretację kuchni japońskiej” oraz „wykwintne dania z owoców morza”. Latem 2019 roku para otworzyła kameralną omakase z ośmioma miejscami na noc i została uznana przez Tampa Bay Times za jedną z najlepszych nowych restauracji roku.
Czwartkowe ujawnienie oznaczało trzecią gwiazdkę Michelin dla szefa kuchni Lilac, Johna Frasera, którego nowojorskie restauracje Dovetail i NIX zdobyły w przeszłości po jednej gwiazdce Michelin. Śródziemnomorska restauracja, która została uznana za jedną z najlepszych nowych restauracji 2022 roku według Timesa, została otwarta zeszłej jesieni w hotelu Edition w nowej inwestycji Water Street w Tampa. Kierowane przez Frasera i szefa kuchni Josha Werksmana współczesne czterodaniowe menu (140 USD na osobę) zaimponowało inspektorom Michelin swoimi „śródziemnomorskimi wpływami, składnikami skoncentrowanymi na Florydzie i francuskimi technikami”.
Pierwotnie założony przez braci Andre i Edouarda Michelin w 1900 roku w Clermont-Ferrand we Francji, przewodnik Michelin — od francuskiej firmy oponiarskiej o tej samej nazwie — został pierwotnie zaprojektowany, aby pomóc kierowcom w planowaniu podróży. Przewodnik zaczął wystawiać gwiazdki w 1926 roku dla ekskluzywnych restauracji, a do 1936 roku obowiązywał trzygwiazdkowy system ocen, przy czym trzy gwiazdki były najbardziej popularne i rozpoznawalne z wielu.
Przez wiele lat ta europejska publikacja koncentrowała się tylko na kilku amerykańskich miastach, w tym na Nowym Jorku, Chicago, Waszyngtonie i rejonie Zatoki San Francisco. Ostatnio firma zaczęła rozszerzać swoją obecność dzięki znacznym inwestycjom finansowym z miast, w których się znajduje. Nowe podejście Guide Florida jest wynikiem partnerstwa między Guide Michelin, stanową agencją marketingu turystycznego Visit Florida oraz radami ds. marketingu turystycznego w Tampa, Orlando i Miami.
Tylko cztery restauracje powitały w czwartek nowe gwiazdy, ale podczas imprezy świętowano wszystkie gwiazdy przewodników z Florydy i odbiorców Bib Gourmand. Kompletny przewodnik po Florydzie zawiera teraz 19 gwiazdorskich restauracji, a L’Atelier de Joël Robuchon z Miami zdobyło tylko dwie gwiazdki. Dodatkowe 33 restauracje osiągnęły status Bib Gourmand.
W przewodniku wymieniono również 92 dodatkowe polecane restauracje, z których 18 znajduje się w Tampie i obejmują między innymi Ponte, Bern’s Steak House i Cena.
. „Oddany pisarz. Przyjazny pionier kawy. Czytelnik. Fanatyk internetu. Miłośnik muzyki. Adwokat alkoholu”.