„Dieta zachodnia” może zwiększać ryzyko wczesnego raka okrężnicy

Rak jelita grubego występuje coraz częściej u młodych dorosłych. Obecnie naukowcy badają, w jaki sposób diety bogate w tłuszcze i ubogie w błonnik mogą powodować zmiany w układzie trawiennym, które zwiększają ryzyko wczesnego wystąpienia raka okrężnicy.

Naukowcy z Ohio State University twierdzą, że „zachodnia dieta” może zaburzyć delikatną równowagę bakterii w przewodzie pokarmowym, prowadząc do stanu zapalnego, który sprawia, że ​​komórki dojrzewają szybciej i stają się bardziej podatne na raka.

Zaprezentowali swoje ustalenia na dorocznym spotkaniu Amerykańskiego Towarzystwa Onkologii Klinicznej, które odbyło się w weekend w Chicago.


Naukowcy twierdzą, że podtyp Fusbacterium fusionum występujący w jamie ustnej może sprzyjać rozwojowi i wzrostowi raka okrężnicy. Narodowy Instytut Raka

Naukowcy z OSU odkryli, że osoby z wczesnym stadium raka okrężnicy są biologicznie o 15 lat starsze niż ich wiek chronologiczny. Pacjenci z rakiem jelita grubego o późnym początku mieli podobny wiek biologiczny i chronologiczny.

Wiek biologiczny to wiek Twoich komórek, tkanek i narządów. Genetyka, narażenie środowiska i czynniki stylu życia, takie jak dieta, ćwiczenia i nawyki związane ze snem, wpływają na wiek biologiczny. Wiek chronologiczny odnosi się do liczby lat, w których dana osoba żyła.

Badacze z OSU obwiniają Fusobacterium, bakterię powszechnie występującą w jamie ustnej, która jest podejrzewana o wywoływanie raka okrężnicy.

Inni naukowcy zajmujący się nowotworami również badali związek bakterii z rakiem okrężnicy.

„Mikrobiami można manipulować – można je obrać za cel. A więc [as] „Widzimy, jak te drobnoustroje docierają do nowotworów i aktywnie przyczyniają się do postępu choroby, więc możemy wykorzystać te informacje, aby zastanowić się, jak temu zapobiec” – powiedziała Susan Pullman, która badała związek między drobnoustrojami a rakiem. niedawno wyjaśnione.


Pokazano mikroskop elektronowy Fusobacterium jądro.
Pokazano mikroskop elektronowy Fusobacterium jądro. Mikrobiologia jest otwarta

W miarę jak badacze próbują dowiedzieć się więcej na temat przyczyn raka okrężnicy o wczesnym początku, diagnoza nowotworu u młodych ludzi na całym świecie jest zastraszająca.

W 2019 r. 20% nowych przypadków raka jelita grubego dotyczyło osób w wieku poniżej 55 lat, w porównaniu z 11% w 1995 r. Według Amerykańskiego Towarzystwa Onkologicznego.

READ  Wall Street kończy się wyżej, analizując tygodniowe zyski przed posiedzeniem Fed

Zaproponowane badanie Błonnik pokarmowy znacznie zmniejsza ryzyko wielu rodzajów nowotworów, w tym raka przełyku, żołądka, okrężnicy i odbytnicy.

Mówi się, że błonnik „żywi” zdrowe bakterie jelitowe, Eksperci zalecają Owoce takie jak pomarańcze i jabłka, produkty pełnoziarniste, orzechy i nasiona mogą obniżyć ryzyko raka.

Większość Amerykanów nie je wystarczającej ilości błonnika. Kobiety zachęca się do spożywania 25 gramów błonnika dziennie, podczas gdy mężczyźni powinni spożywać 38 gramów błonnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *