Google twierdzi, że niedawne spowolnienie YouTube nie ma związku z programami blokującymi reklamy (aktualizacja: oświadczenie dotyczące AdBlock) –

Edgar Cervantes / Autorytet Androida

lira turecka; dr

• Google potwierdził, że ostatnie spowolnienie YouTube nie ma nic wspólnego z blokerami reklam.
  • Wydaje się, że problem wynika z poprzednich aktualizacji AdBlock i AdBlock Plus.
  • Obydwa programy blokujące reklamy otrzymały teraz nową aktualizację rozwiązującą problem.

Aktualizacja: 17 stycznia 2024 r. (12:42 ET): Poinformowała o tym Eyeo, grupę technologiczną obejmującą AdBlock i AdBlock Plus Ciało robota Zaktualizowano programy blokujące reklamy, aby rozwiązać problem spowalniania użytkowników YouTube i innych platform. Firma podzieliła się z nami następującym oświadczeniem.

Użytkownicy AdBlock i Adblock Plus doświadczyli ostatnio spowolnienia wydajności i większego zużycia procesora podczas przeglądania YouTube i innych stron internetowych. Nasz zespół inżynierów rozwiązał problem i wydał ABP 3.22.1 i AB 5.17.1. Nowe wersje są już dostępne w sklepach z rozszerzeniami Opera i Edge. Oznacza to, że problem został rozwiązany, a użytkownicy AdBlock i AdBlock Plus nie powinni już napotykać problemów związanych z naprawionym błędem po zaktualizowaniu rozszerzenia do nowej wersji. Nasz zespół będzie uważnie monitorował sytuację i jest gotowy na wprowadzenie dalszych dostosowań, jeśli zajdzie taka potrzeba.

W chwili pisania tej aktualizacji najnowsze wersje AdBlock i AdBlock Plus są również dostępne w przeglądarkach Chrome i Mozilla.

Oryginalny artykuł: 16 stycznia 2024 (12:07 ET): Google potwierdził, że ostatnie spowolnienia, jakich doświadczają użytkownicy YouTube, nie są związane z jego wojną z programami blokującymi reklamy, chociaż wcześniej przyznał się do ograniczania wydajności osób korzystających z blokad reklam.

W zeszłym tygodniu użytkownicy dotarli do nowej fali spowolnień, a wielu z nich odwiedziło Reddit, aby złożyć skargę na ten problem. Użytkownicy YouTube zgłosili, że po włączeniu blokowania reklam doświadczają znacznych opóźnień na platformie. Niektóre osoby posiadające subskrypcję YouTube Premium również doświadczają spowolnień, ponieważ używają programów blokujących reklamy do innych celów. Co dziwne, Google potwierdziło, że programy blokujące reklamy nie mają nic wspólnego z trwającym problemem.

READ  Potwierdzono, że procesor graficzny NVIDIA GeForce RTX 4070 SUPER będzie wyposażony w pełną 48 MB pamięci podręcznej L2 w układzie AD104

„Ostatnie raporty użytkowników doświadczających opóźnień w przesyłaniu plików na YouTube nie mają związku z naszymi wysiłkami w zakresie wykrywania blokowania reklam” – stwierdziła firma w oświadczeniu. Centrum Androida. „nasz Centrum pomocy „Zawiera wskazówki dotyczące rozwiązywania problemów dla użytkowników, którzy doświadczają problemów” – dodała firma.

Zdecydowanie warto zastosować się do kroków rozwiązywania problemów sugerowanych przez Google, ale należy również pamiętać, że wydajność YouTube niewątpliwie ucierpi, jeśli użyjesz programów blokujących reklamy. Problemy wydają się być również związane z używaniem najnowszych wersji AdBlock i AdBlock Plus.

Według twórcy uBlock Origin, Raymonda Hilla, regresja jest trudniejsza dla tych, którzy mają pomysł jednoczesnego korzystania z AdBlock i AdBlock Plus. Wyjaśnia, że ​​problem leży po stronie programów blokujących reklamy, a nie Google’a wpychającego nowy kod, by spowolnić YouTube.